17 mars 2020

Lokalavisene øker opplaget

Lokalavisene øker både opplaget og den digitale satsingen
2/3 av avisene tilsluttet Landslaget for lokalaviser øker opplaget. Samtidig vil leserne ha journalistikken levert som digitale pakker. Rundt 85 % av lokalavisenes opplag er nå digitalt, der leserne får lokal journalistikk og annonser både på nett og papir. Det viser ferske opplagstall fra Landslaget for lokalaviser (LLA).

LLA er organisasjonen for over 110 av lokalavisene i Norge. Nye opplagstall, for 2. halvår 2019, som LLA og MBL legger fram i dag, bekrefter altså at lokalavisene fortsatt står sterkt i Norge. LLA-avisenes samlede opplag øker med 1,1 % det siste halve året. Avisene i LLA har nå et netto opplag på drøye 372.000.

Generalsekretær Tomas Bruvik i LLA kommenterer de ferske opplagstallene slik:
– I en vanskelig tid der vi ikke får tenkt så mye på alt det gode arbeidet som ble gjort i lokalavisene i fjor, er det gledelig og imponerende at 2/3 av LLAs lokalaviser øker opplaget. Det betyr at lokalavisene byr på journalistikk og annonser som er viktig for innbyggerne i lokalsamfunnene. Det ser vi særlig i korona-tidene. Det er avgjørende for landet å ha lokalaviser som tar samfunnsansvar og som bidrar med livsviktig informasjon til innbyggerne, sier Tomas Bruvik.

Han ser også at flere lokalaviser satser mer på digital innovasjon, selv om mange fortsatt har en vei å gå. LLAs generalsekretær har det siste året vært mye ute blant lokalavisene for å inspirere også de minste avisene til å satse enda mer digitalt.

– I disse dager får vi virkelig demonstrert hvor nyttig det er med en digital plattform hvor lokalavisene kan gi aktuell journalistikk på nett og mobil, sier Bruvik.

Blant de drøye 70 av LLAs aviser som øker opplaget nå, er Vestnytt. Lokalavisa for Øygarden kommune har jobbet mye med å utvikle seg digitalt. Det siste halve året øker derfor Vestnytt netto-opplaget med nesten 500! Vennesla Tidende, Vest-Telemark blad, Bladet Vesterålen og Sandnesposten er andre eksempler på lokalaviser som gjør det veldig godt.

Ansvarlig redaktør Marit Kalgraf i Vestnytt kommenterer den flotte opplagsøkningen slik:
– Vi har reindyrket det lokale innholdet. Heldigvis vil leserne ha god journalistikk, men sakene når ikke ut til folk med mindre de blir presentert på en måte som skaper interesse. Vi må vise leserne at journalistikken vår er viktig, sier Marit Kalgraf.

Last ned og se mer om tallene:

Opplagstallene og lesertallene for 2019 andre halvår

Kilde: LLA pressemelding 17. Mars 2020

Forrige artikkel Neste artikkel
Flere nyheter
eller
Tilbake til forsiden